Crònica de la Jornada de Territori i Medi Ambient. Dénia. 20/02/2015


La jornada del grup socialista de Dénia dedicada al medi ambient va girar en torn a temes fonamentals pel futur ambiental i la qualitat de vida de la ciutat. El Parc Natural del Montgó, el medi marí i la gestió de l’aigua, foren els protagonistes de les intervencions.

jornada_territori 20-2-2015
Vicent Grimalt fou l’encarregat d’inaugurar l’acte i d’emmarcar-lo com a un dels principals puntals del programa socialista per a la Dénia del segle XXI.
La ponència principal fou a càrreg del professor d’edafologia, i expert en els efectes dels incendis forestals, Jorge Mataix de La universitat Miguel Hernández d’Elx. Part de la xerrada es va centrar en els incendis ocorreguts en Maig i Setembre de 2014 al Montgó. Per a sorpresa de tots els assistents, Mataix va insistir en la funció ecològica i presència necessària del foc en el nostre ecosistema mediterrani. Segons el professor, l’abandonament del camp des dels anys 60 ha provocat l’increment de combustible en els nostres boscos i augmentat el risc d’incendis d’alta intensitat. A aquesta problemàtica se li suma la presència d’urbanitzacions envoltades de bosc, la falta de diversitat d’espècies forestals (on domina principalment el pi blanc – Pinus halepensis), i la manca de gestió forestal al nostre territori. Mataix concloïa la seua intervenció alertant sobre la necessitat d’intervenir amb la neteja selectiva del bosc o mitjançant cremes controlades per a prevenir incendis de gran envergadura. Però sobre tot, insistia en l’anàlisi i assessorament tècnic abans d’emprendre accions per a la recuperació de zones cremades, doncs factors com la climatologia, edafologia, orografia, i intensitat de l’incendi condicionen en gran mesura les actuacions de rehabilitació i el seu èxit o fracàs.
La taula rodona que tingué lloc tot seguit fou presidida per Cristina Morera i intervingueren Joan Sala, Cèsar Bordehore i Maria Josep Ripoll. Les conclusions que es barallaren giraren en torn a una gestió més responsable i realista del territori. Segons va apuntar Sala, el nou Pla General Estructural deuria ser una oportunitat que donara resposta als reptes dels nous temps. Bordehore denunciava la falta de gestió dels usos de la zona litoral i reclamava la posada en marxa d’aquesta gestió per a la millora de la qualitat de les aigües i de les platges, així com l’ampliació de la reserva marina. D’altra banda, Ripoll, plantejava la protecció dels aqüífers amb l’ampliació de la xarxa de sanejament, denúncia també apuntada per Bordehore. I un canvi de perspectiva sobre la gestió de l’aigua, un recurs que deuria abordar-se a escala supramunicipal.
Durant el debat que va seguir a les intervencions, va emergir com a idea la implantació una veritable gestió del sòl, que tinguera com a objectiu l’anàlisi amb detall dels buits urbans amb valors ambientals per tal de recuperar-los per a usos ecològics, paisatgístics i l’ús públic.
Cristina Morera va tancar l’acte agraint totes les intervencions, i recordava la utilitat de les propostes llançades durant la jornada per a la confecció del programa obert del grup socialista en matèria ambiental.

les-rotes-2b

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Sou un humà? empleneu l\'operació següent / Are you a human? please fill the form below *