El monogràfic que analitza els principals conflictes i mobilitzacions territorials en la Marina Alta es va presentar en Parcent


 En la presentació participen els principals protagonistes de l’Associació de Veïns de Parcent

 

Parcent. 19.05.2014

 

L’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta va presentar el passat dissabte 17 de maig el monogràfic de la Revista Aguaits 2013 que analitza els principals conflictes territorials i mobilitzacions ciutadanes de les últimes quatre dècades a la Marina Alta en Parcent.

Foto Parcent 1

El regidor de cultura i urbanisme de l’Ajuntament de Parcent, Joan Carles Poquet, va exercir d’amfitrió de l’acte en un saló ple dels principals actors i protagonistes de les mobilitzacions contra els tres plans urbanístics que es van plantejar en l’any 2006.

 

En l’apartat d’intervencions, Rosa Seser, Presidenta de l’IECMA, va felicitar a Ignasi Cervera, Juanmi Rafet, Maria Josep Ripoll i José Vicente Sánchez, autors del monogràfic, i els va animar a seguir la recerca sobre el passat més immediat de la comarca.

 

Els conflictes urbanístics produïts en la població de Parcent, és un dels casos més significatius i amb més repercussions polítiques i mediambientals dels darrers anys. La qüestió no sols ha tingut una forta repercussió social a la comarca de la Marina Alta, sinó també a la resta de l’Estat i d’Europa.  L’anomenada Doctrina Parcent, fruit de la Sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJ) de l’11 de novembre de 2006, ha superat mediàticament les nostres fronteres. És, sens dubte, un cas únic. El fet de traure tres programes urbanístics desaforats d’unes velles normes subsidiàries de planejament de l’any 1991, acabaria per convertir en protagonistes a bona part dels veïns d’aquesta petita localitat de la Vall del Pop. Un grup de població que s’organitzava a partir del mes de gener de 2006, oposant-se a l’aprovació sistemàtica de tres Programes d’Actuació Integrada (PAI) de caràcter residencial.Foto parcent 3

 

La presentació de la revista a Parcent va ser molt especial, ja que van participar en una taula redona Joan Carles Poquet, Bea Riera y Jacques Cotteril de l’Associació de Veïns de Parcent. Cal destacar que les protestes de Veïns de Parcent sempre foren pacífiques, i exploraren tots els camins possibles fins arribar a les últimes conseqüències, tant en el camp jurídic com polític. La plataforma aconseguiria vehicular tota la protesta, fins entrar en la formació política independent Coalició Democràtica de Parcent. També s’assoliria la internacionalització del conflicte en el moment en què la qüestió arribava a les esferes europees, posant en el punt de mira a tot l’urbanisme valencià.

 

Més presentacions

Foto Parcent 4

El proper divendres 6 de juny els autors del monogràfic analitzaran la recerca realitzada sobre els conflictes i mobilitzacions ciutadanes relacionades en el territori en la biblioteca del municipi d’Els Poblets. Presentarà l’acte Jaume Ivars Mut, Alcalde-President i Salvador Sendra i Gasquet, Regidor Delegat de Cultura de l’Ajuntament dels Poblets. En representació de l’IECMA hi participarà la Presidenta de l’entitat, Rosa Seser i Pérez. Entre els conflictes que inclou este número d’Aguaits hi trobem ‘El riu Girona, risc d’inundació i mobilització social’ en que es farà especial incidència en tractar el tema amb la participació de membres de la Plataforma Ciutadana Riu Girona.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Sou un humà? empleneu l\'operació següent / Are you a human? please fill the form below *