El Pla Territorial Estratègic del àrea central-sud de la Serra Calderona, un avanç a la futura Llei d’Ordenació Territorial, Urbanisme i Paisatge.


Fruit d’un conveni entre la Universitat Politècnica de València i els ajuntaments de Nàquera, Serra, Marines, Olocau i Gàtova s’ha elaborat un pla estratègic per a la zona centre-sud de la Serra Calderona. La signatura del conveni es feu al 2012, desprès de dos anys de treball i de processos de participació pública, el Pla es va presentar finalment el 15 de maig de 2014.

tu sierra calderona

El treball ha estat dirigit per Juan José Galán, professor del Departament d’Urbanisme de la Universitat Politècnica de València, en col·laboració amb un equip multidisciplinar de professionals.

El Pla té com a objectiu el desenvolupament socioeconòmic dels municipis implicats, però va més enllà, marcant un referent en planificació supramunicipal i coordinada entre diferents municipis veïns. De fet, s’avança a una de les figures de planejament territorial que incorporarà la futura Llei d’Ordenació Territorial, Urbanisme i Paisatge, els Plans Generals Esctructurals Mancomunats.

El Pla Estratègic recull diferents plans sectorials (patrimoni, forestal, turístic, ordenació territorial i paisatge, desenvolupament socioeconòmic, ordenació urbanística i benestar, gobernança, etc.). Aquests plans sectorials són la documentació de referència i les línies d’actuació del Pla Estratègic que deuen servir com a marc per a la futura planificació vinculant. Als plans sectorials se’ls sumen un llistat de projectes pilot, alguns d’ells innovadors i amb propostes concretes, que els complementen i detallen.

Tant els plans sectorials com els projectes pilot contribueixen a omplir el buits en la planificació territorial existent i en identificar i marcar les claus per al desenvolupament territorial de l’àrea.

Aquest treball, sense dubte, és un punt d’inflexió que es troba en la mateixa línia que l’Avantprojecte de Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP), que encara es troba es procés de participació pública. La futura LOTUP substituirà a les actuals Llei d’Ordenació del Territori i Protecció del Paisatge, Llei Urbanística Valenciana, Llei del Sòl No Urbanitzable, i la Llei de Camps de Golf. Una de les aportacions més interessants de la LOTUP es la creació de la figura dels Plans Generals Estructurals Mancomunats, que fomenta la col·laboració entre municipis per a elaborar plans conjunts per al seu planejament estructural.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Sou un humà? empleneu l\'operació següent / Are you a human? please fill the form below *